
סיפורי הצלחה של סטארט-אפים הם תמיד סיפורים מרשימים מאוד ובעיקר מעוררי השראה. מצד שני חשוב לזכור שעל כל מיזם שמממש את הפוטנציאל יש רבים אחרים שנכשלים. בהתאם סטארט-אפים, במקרים רבים, מתקשים לגייס את ההון הדרוש להם כדי להתפתח – ולכן פותח השירות של בדיקת נאותות.
ליצור אמון בחברה בשלבי החיים הראשונים
מטרת בדיקות נאותות היא לאפשר לסטארט-אפ ליצור אמון בקרב משקיעים פוטנציאליים. כמובן שכל השקעה בחברה שנמצאת בשלבי החיים הראשונים שלה כרוכה בסיכון, ולפעמים משמעותי, אבל לצד הסיכון יש גם סיכוי – והבדיקה המדוקדקת והמקצועית מאפשרת להבין מהו הסיכון, מהו הסיכוי ובהתאם מהי הכדאיות.
המרכיבים העיקריים של בדיקת נאותות
בדיקות נאותות כוללות חקר שוק מעמיק ובפרט ניתוח של כל המתחרים האפשריים של הסטארט-אפ, שכמובן משפיעים על סיכויי ההצלחה שלו. מרכיב נוסף הוא זיהוי הבעיה שהמוצר/שירות נועדו לפתור, הערכה של היקף הצורך ובהתאם חישוב ה-TAM (ראשי תיבות של Total Addressable Market).
על-מנת שהסטארט-אפ יצליח נדרש כמובן לא רק מוצר בעל ערך אמיתי אלא גם יכולת לממש את הרעיון, ובהתאם בדיקת נאותות מקצועית כוללת גם סקירה של תוכניות הייצור והשיווק, וכן של המודל העסקי – כולל בדיקת התקציבים המתוכננים והתחזיות הכלכליות כדי להעריך עד כמה הן תואמות למציאות.
לצד בדיקת ההיתכנות הכלכלית החשובה, וההיתכנות הטכנולוגית שהיא כמובן קריטית, נדרשת גם בדיקת היתכנות משפטית. בסטארט-אפים רבים ההתייחסות לנושא זה אינה מספקת, כך שהוא מהווה נקודת תורפה אמיתית.
בדיקות נאותות בשלבים מתקדמים
העקרונות הנ"ל מתאימים לבדיקות נאותות בשלבים המוקדמים של חיי הסטארט-אפ, והם מבטיחים לכל משקיע פוטנציאלי תמונת מצב מדויקת ואמינה, ובהתאם יכולת לנהל את הסיכונים באופן מושכל.
גם בשלבים מתקדמים יותר סטארט-אפים רבים מנסים לגייס הון, וגם במסגרת תהליכים אלה נדרשת בדיקת נאותות של מומחים. לכאורה הסיכון בשלב זה, כשכבר יש מוצר שהוכח כיעיל, פחות, אולם בפועל, עקב המציאות הדינמית להפליא והתחרותיות העזה בתחום, עדיין ישנו סיכוי בלתי מבוטל לכישלון – ורק בדיקה מדוקדקת של השוק, ובנוסף הערכה של התנהלות הסטארט-אפ, שבשלב זה נדרש למקצועיות רבה הרבה יותר מאשר בתחילת הדרך, מספקות למשקיעים ראש שקט באמת.