
הסכם ממון נתפש לעתים כפגיעה ברומנטיקה ובזוגיות, שהרי נישואים מזוהים אצלנו בראש עם המשפט ששמענו בכל כך הרבה סרטים וסדרות, "לחיות יחד בעושר ובעוני", ולמה בכלל לעסוק בנושאים משעממים כמו כסף כשהאהבה מלבלבת. התשובה היא שהפן הכלכלי הוא מרכיב בלתי נפרד בכל מערכת יחסים זוגית, ושהמציאות משתנה – כך שישנו סיכוי סביר שבעתיד האהבה תדעך או שלחילופין יצוצו חילוקי דעות שיובילו לפרידה, ובמקרה שכזה כדאי שהסוגיות הכלכליות לא יעצימו את המשבר אלא ניתן יהיה לסמן עליהן וי מראש בזכות קיומו של הסכם.
מה כוללים הסכמי ממון?
על-מנת שהסכם הממון יבטיח חלוקה הוגנת ומדויקת של הרכוש לאחר הפרידה, חשוב מאוד לנסח אותו בקפידה, ובעזרתו של עורך דין בעל ניסיון בגיבוש הסכמי ממון.
באופן כללי הסכם שכזה מפרט את דרכי חלוקת הנכסים הקיימים וכן את אופן חלוקת הנכסים שיצברו בני הזוג לאורך הדרך המשותפת. בפרט כדאי לחתום על הסכם שכזה במצבים שבהם לאחד מבני הזוג רכוש רב ולשני לא (וכך שני הצדדים יוכלו לדעת בוודאות שהחיבור הוא אכן חיבור של אהבה ולא של אינטרסים), וגם במצבים שבהם עבור אחד הצדדים או שניהם מדובר בפרק ב' (שכן במצב שכזה ישנם גם ילדים מפרק א', וחשוב להבטיח את זכויותיהם).
עוד כדאי לדעת כי לזוגות שאינם נשואים וגם לא מתכוונים להינשא, וכן לזוגות חד מיניים, ישנה האופציה של עריכת הסכם חיים משותפים שמהותו זהה.
איך מבטיחים תקפות של הסכם ממון?
חשוב להדגיש כי עצם חתימתם של שני בני הזוג על הסכם הממון לא הופכת אותו אוטומטית לתקף. על-מנת להבטיח תקפות של הסכמי ממון יש לאשר אותם בפני בית משפט לענייני משפחה. אם ההסכם נחתם עוד בטרם הנישואין, גם נוטריון יכול לאשר אותו ובכך לתת לו תוקף, ובכל מקרה כדאי להתייעץ עם עורך דין מומחה לתחום זה כדי להבטיח שאין כשלים בניסוח החוזה שעלולים להפוך אותו ברגע האמת לבעייתי.
האם ניתן לעדכן הסכם ממון?
כן. ניתן לעדכן הסכמי ממון בהתאם לשינויים בחיים. רצוי לעשות זאת עם עו"ד מנוסה ובכל מקרה נדרש אישור בית משפט לענייני משפחה להסכם המחודש.